Om romance

Bloggen handlar om den litterära genren romance. Många vet inte ens att de läser romance eftersom det är ett begrepp vi knappt använder i Sverige. Romance-litteraturen hamnar under andra benämningar, till exempel kan Twilight-böckerna hamna under Barn/Tonår eller Fantasy, Femtio nyanser av frihet under Erotisk skönlitteratur och/eller under Romantisk skönlitteratur och Nora Roberts böcker under Romantisk skönlitteratur eller Spänning. På Amazon klassas dessa böcker helt enkelt som romance även om man hittar samma bok också i andra kategorier. Det har sin enkla förklaring: romance säljer. Romance-läsarna är övervägande kvinnor och de läser en masse.

Olika genres försäljningssiffror i USA enligt branschstatistiken från 2011

Romance 1,368 miljarder dollar

Mystery 709 miljoner dollar

Science fiction/fantasy 579 miljoner dollar

Skönlitteratur 467 miljoner dollar.

I Sverige uppfattas genren som billig och icke-litterär. Den likställs med Harlequin-böcker som representerar en del av genren. Romance-litteraturen kallas ofta för ”pigromaner” eller ”kiosklitteratur”. Biblioteken har oftast bara ett fåtal titlar men loppisarna desto fler.

Vad gör en roman till en romance? För det första är romantik och romance inte samma sak. En romance-berättelse är alltid romantisk men en bok kan vara romantisk utan att tillhöra genren romance. En romantisk bok, Erich Segals Love story, var oerhört populär på 1970-talet. En filmatisering med Ryan O’Neal och Ali MacGraw i huvudrollerna lämnade inte ett öga torrt. Men är det romance? Nej, hon dör ju.

Vad är kännetecknande för romance? En romance är en berättelse om två personer som förälskar sig i varandra och som vanligtvis först efter många om och men får varandra och därefter lever lyckliga i alla sina dagar. Så enkelt är det. Tänk på en romantisk komedi. Du vet vilka som får varandra även om de skulle hata varandra i början och du vet att det slutar lyckligt. På det sättet erbjuds inga överraskningar. Däremot är en god romance-bok full av överraskningar innan paret når dit. Vägen till den eviga lyckan är kantad av hinder som kan bestå av släktens ogillande, ojämlik samhällsställning, en intrigerande rival eller andra yttre omständigheter. Men hindren kan också vara personliga problem eller tidigare erfarenheter som lämnat outplånliga spår i huvudpersonernas själ och hjärta. Allt detta reds ut i tur och ordning vare sig handlingen är förlagd i 1800-talets Skottland, ett slott i Uppland eller en småstad i Louisiana där varulvarna härjar vid fullmåne. Under berättelsens gång kommer huvudpersonernas känslor för varandra att ändras och fördjupas. En välskriven romance berättar en trovärdig emotionell resa där kärleken övervinner allt och förenar två individer som i kärleken till varandra hittar sig själva. Huvudpersonernas betydelse för varandra är så stor att en genomgripande ändring i karaktären inte skulle vara möjlig utan interaktion mellan de älskande.

Huvudpersonerna i en romance-berättelse är starkt attraherade av varandra. Attraktionen leder inte sällan till heta sexscener i böckerna. Vem har inte hört ordet ”tantsnusk”. En romance-berättelse kan utelämna sexet helt eller innehålla sensuella inslag och erotiska beskrivningar. Förutsättningen för sex mellan huvudpersonerna är dock förälskelse. Det är aldrig sex för sexets skull, sådan erotisk litteratur brukar kallas för erotica.

En bra romance erbjuder verklighetsflykt på samma sätt som en bra film. Dagens romance-hjältinna är oftast en redig kvinna som inte ger upp i första taget vare sig det gäller att vinna hans hjärta eller förhandla intergalaktisk fred. Det kan vara en tröst att veta att hon inte kommer att kasta sig framför tåget när svårigheterna tornar upp sig. En dålig romance är fantasilös med fattigt språk, platt med endimensionella karaktärer. Precis på samma sätt som en dålig romantisk komedi får dig att byta kanal, ska du slänga en intetsägande romance-bok. Slösa inte din ungdom på dålig underhållning. Och vad som är bra underhållning enligt mitt tycke, är just vad denna blogg ska handla om.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: