Recension av Robyn Carrs Grace Valley-trilogin

51XO5eBvPOL__AA160_51G3OmawZOL__AA160_51edtmTTsvL__AA160_

 

Robyn Carr som skrivit sedan 1978 är en produktiv författare. Hon började att skriva historisk romance men har gått över till att skriva contemporary romance. För att räknas till den här undergenren av romance ska händelserna i berättelsen utspela sig efter andra världskriget. Flera av hennes böcker bildar serier, knutna till en fiktiv plats. Den serie som har flest delar (20!) handlar om Virgin River och hennes nyaste serie är förlagd till Oregons kust, Thunder Point. Serien som jag läst heter Grace Valley och består av tre böcker som även kan läsas separat. Böckerna heter I skuggan av bergen, Hemligheter och löften och en tredje del som kommer ut i juli 2013. De två första delarna är redan utgivna på svenska (Harlequin Silk). På engelska kom böckerna ut redan 2000-2003 men har därefter getts ut nya upplagor (Deep in the valley, Just over the mountain och Down by the river). Jag läste de första böcker på svenska men kunde inte vänta till juli utan läste den sista delen på engelska.

Carr är en fin berättare och det var en behaglig läsupplevelse att bli bekant med hennes karaktärer. Grace Valley är ett litet samhälle i Kalifornien ganska nära San Diego. Det är en mysig liten avkrok där inte för mycket händer i vanliga fall. Men händer det något så går djungeltelegrafen varm och inga hemligheter förblir just hemligheter speciellt länge. Skvaller är en ofta förekommande och uppskattad sysselsättning för ortsborna och de flesta anser sig att ha rätten att ha åsikter om grannarnas förehavanden. Men skvallret blir aldrig för elakt. Nej, Grace Valley är en gullig plats där gemenskap är ett honnörsord och lägger man näsan i blöt så sker det med respekt för den drabbade. Klart en idealiserad bild av småstadslivet utan några klaustrofobiska vibbar.

Bakom hela denna gulli-gulli-mys-bilden av småstadslivet skymtar vi ett annat USA. Här undviker vi inga problem varken på det personliga eller på det samhälleliga planet. Våld i hemmet, missbruk, mentala problem, illegal marijuanaodling och den flitiga förekomsten av vapen är några av teman som gjorde böckerna mycket intressanta (och faktiskt lärorika) att läsa. Detta är ett tvådelat samhälle där sociala problem och utanförskap ärvs från far till son och där vare sig sjukvård eller skolgång inte är självklara för alla. Allt detta presenterar Carr med stor värme.

Familjen Gravens vardag består av rädsla och våld där den alkoholiserade fadern håller familjen i skräck med sitt våldsamma beteende. Polisen är ofta på plats vid deras hus i utkanten av staden men efter några veckors eller månaders fängelsevistelse går maken fri igen. Mamma Leah är medberoende som varken vågar eller vill anmäla honom och även de fem barnen har lärt sig att lösa sina konflikter med våld. Familjestrukturen är predestinerad att föra våldet vidare om det får pågå utan samhällets inblandning.

Familjen Mull har två tonårsbarn och familjen bor i en egenhändigt hopsnickrad koja uppe i bergen. Familjen lever sitt liv utan mycket kontakt med samhället främst på grund av att familjeöverhuvudet Clarence är en krigsveteran som lider av paranoia och svåra posttraumatiska symtom. De lever på skörden från sin lilla odlingslott, de hämtar ved till värme från skogen, de skjuter småvilt och de fiskar i bäckarna. I skogen finns tryggheten, men utsattheten är total till exempel vid sjukdom. Familjens två barn föddes i kojan och Clarence har själv lärt dem läsa, skriva och räkna. De är icke-personer i samhällets utkanter som inte har några försäkringar eller ens personnummer.

Bergen runt omkring Grace Valley bildar ett vidsträckt rekreationsområde med vandringstigar och övernattningsstugor, men mitt i det vilda landskapet finns små kriminella samhällen med egna lagar. Olika gäng har tagit delar av den odlingsbara marken i besittning och marijuanaodling är en näring som blomstrar vid bergssluttningar. Odlingarna lockar till sig kringresande jordbruksarbetare men även fattiga farmare från omgivningarna faller ibland för lockelsen av inbillade snabba pengar. Polisens spaningshelikoptrar syns nästan dagligen, det hörs skottlossning mellan de rivaliserande grupperna och rökpelarna stiger högt efter polisens räder.

Nere i dalen bor de väletablerade familjerna. Gubbgänget träffas varje dag i Georges kafeteria. Inget undgår deras skarpa ögon eller tungor, tonen är rå men hjärtlig. De slänger käft om det mesta och dialogen är riktigt rolig. Lite i sänder presenteras flera av samhällets invånare. Polischefen Tom Toopeek, en Cherokee och ortens egen son, har en stor familj där farföräldrarna lever med den yngre generationen. Myrna Hudson Claypool, en drygt 80-årig dam, är samhällets mest penningstarka invånare och dessutom författarinna till flera framgångsrika kriminalromaner. Sam Cussler är, nästan motvilligt, ägare till ortens enda bensinstation. Eftersom stationen i stort sett sköter sig själv, kan han ägna sig åt sina intressen, fiske och allmän filantropi. Vi har även en präst som ränner efter kjoltyg och en annan som är spelberoende. Och för att inte glömma psykologen, han som en gång blivit kidnappat av ett flygande tefat.

Bokens huvudperson är June Hudson, 37-årig läkare i staden. Hon sköter ortens klinik tillsammans med sin far, som är halvt om halvt pensionerad, samt en nyinflyttad manlig läkare. Hon ställer upp i ur och skur, tar aldrig semester och verkar ens sällan få sig en åtta timmars sömn. Mellan bilolyckor, störtförlossningar, influensasprutor och skottsår längtar hon dock efter man och egen familj. På den fronten börjar det dock inte röra på sig förrän i slutet på den första boken i trilogin.

En sen kväll när June fortfarande är kvar på jobbet tar sig två män med lösskägg (!) i skydd av mörkret till kliniken och under pistolhot tvingar henne att sköta om en skottskada. En av männen är narkotikapolis, Jim Post, som infiltrerat en grupp uppe på bergen. Ljuv musik uppstår och i den andra delen av serien träffas de i smyg när det är möjligt. Om Jims täckmantel skulle avslöjas skulle det innebära en livsfara för honom. I början på del tre är June gravid.

Eftersom böckerna ska kunna läsas var för sig, blev det en del repetition. Jag hade föredragit att läsa en bok, i stället för tre, och skippa upprepningarna. När June Hudson och Jim Post träffas behöver de inte så många ord för att förstå varandra. De leker inte katt och råtta, och berättelsen saknar påklistrade beskrivningar av sex. Först i den tredje delen delar de bostad och vardag och lär känna varandra bättre och de för romance mera typiska frågeställningarna uppenbarar sig. Böckerna har många karaktärer och många teman, flera än det brukar i en romance, och därför skulle jag inte rekommendera böckerna för den som vill läsa en ”typisk” romance. Jag tyckte mycket om böckerna. Jag tyckte om den varma tonen, humorn och de riviga replikerna. Det finns en godhet i boken som gör mig varm om hjärtat. Att alla problemen inte löstes i en handvändning gav berättelsen trovärdighet. Bitvis är det lite för gulligt, men vem bryr sig, det är en härlig berättelse.

Annonser

2 kommentarer to “Recension av Robyn Carrs Grace Valley-trilogin”

  1. Det här låter faktiskt som något man kanske skulle prova på. Det behöver ju inte vara så eländigt hela tiden för att vara intressant ^^ Låter som en mysig bokserie!

    • Ja, jag tänker definitivt att läsa mer av henne. Det som var intressant för mig var att hon presenterade flera problem som jag knappast hade tänkt på (krigsveteranerna som drar sig bort från det etablerade samhället, vilken effekt marijuanaodling har för befolkningen även på de lugnaste trakterna) men samtidigt fick så mycket värme med i berättelsen att det aldrig blev en eländesbeskrivning. Hon gav inte heller quickfix-lösningar till problemen utan allt fick utvecklas i sin egen takt. Dessutom tyckte jag om hennes humor. Kul om min recension gjorde dig nyfiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: