Cathy Maxwell: Married in Haste

9780061747335_200_married-in-haste_e-bok

Cathy Maxwell uppenbarligen älskar regencytidens England eftersom alla hennes romaner utspelar sig under denna period och på olika delar av öriket. Vad jag förstår så har hon goda kunskaper om periodens oskrivna konventioner och även om de lagar som styrde samhället. Bland annat har hon mycket att säga om kvinnans ställning under denna period och det syns i henne böcker.

I Married in Haste hamnar societetsskönheten Tess Hamlin i en knipa redan i bokens inledande kapitel. Societeten ordnar olika typer av baler danstillställningar där enda syftet tycks vara att sammanföra unga kvinnor och män med lämpliga äktenskapskandidater. De unga kvinnorna är bevakade av sina chaperon och varje rörelse, leende och danssteg registreras noga av flera skarpa par ögon. Det gäller att uppmuntra men inte för mycket, att avböja men inte för tydligt och att samtycka men inte för ivrigt. Man blir ju matt av bara tanken. Det blir Tess Hamlin också.

Tess, som inte längre är en debutant utan har deltagit i äktenskapskarusellen i flera säsonger, ser dock inget behov att gifta sig. Hon har mer eller mindre artigt avböjt erbjudanden och krossat hjärtan. En rik arvtagerska som hon behöver inte nöja sig med första bästa utan kan… ja, kan vad då? Vad finns det mer för kvinnor i livet att förvänta sig än ett äktenskap?

I början på boken är Tess på en bal där hon inleder ett fräckt vad med de övriga unga kvinnorna om att få en man att fria till sig innan kvällen är slut. Vadet avslöjas dock och skandalen är ett faktum. Det blir ändå som om Tess hade vunnit vadet. En för henne tidigare okänd man friar till henne och Tess bror tackar ja på hennes vägnar. Tess bror, Neill, är hennes förmyndare både vad som gäller hennes arv och egendom samt hennes äktenskapsplaner. Inom en vecka är Tess gift mot sin vilja och på väg till Wales med sin nya make. Hon har erfarit det manliga förmynderiet inte bara på det personliga planet utan också på det ekonomiska. Inom loppet av några år efter att deras föräldrar dött har Neill lyckats slösa bort hela Tess arv. En sanning som måste undanhållas den nya maken. Således lämnar Tess staden, huset, släkten och vännerna, allt som hittills varit hela hennes liv. Utsattheten i hennes situation är så skriande att även den nyblivna maken reflekterar över det.

Vem är då denna man som uppvaktat Tess på balen och blivit så begeistrad att han störtfriat på plats för att rädda Tess undan den uppseglande skandalen? Han heter Brenn Owen, är jarlen av Merton och är med sina egna ord i desperat behov av en hustru. Hon kunde vara fet, ful eller gammal förutsatt att hon var rik. Med hennes pengar skulle han bygga upp Erwynn Keep, ett hus och en förläning som han nyligen fått i arv. Erwynn Keep och den walesiska landsbygden är hans Shangri-la där han skulle bygga upp sin framtid och glömma allt elände. Brenn Owen hade mycket att glömma för han har tjänstgjort som militär i Napoleonkrigen på kontinenten. Som en svit efter en heroisk insats i Portugal, där han räddat sin överordnande officer och sina kamrater, haltar han fortfarande med ena benet. Värst lider han dock av något som vi idag skulle kalla för posttraumatiska symtom och de var nog lika verkliga 1814.

Visst blir Tess och Owen både vänner och älskande till slut. Det tar hela den långa resan från London till Wales och även ett bra tag därefter att bygga upp förlorade förtroenden. Ibland blir jag lite trött på allt stötande och blötande om vem som lurat vem och varför och hur många gånger, men i det hela är det ändå underhållande. Både Tess och Owen är personer som jag gärna läser om. Båda är trots sin olika bakgrund både handlingskraftiga och passionerade personer. Senare i boken kommer de att dela en gemensam dröm som även för Tess del innefattar både självförverkligande och karriär.

Boken gavs ut för första gången 1999 och i ny upplaga 2006 då också den engelska e-boken som jag läst publicerades.

Annonser
Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: