HelenKay Dimon: Switched

UK-0113-978-1-472-00688-2
Berättelsen börjar när huvudpersonen Risa Peters är på väg att inspektera en möjlig plats för företagets julfest i ett stort konferenshotell i närheten av Washington DC. Hon är ny på jobbet på ingenjörsfirman och har förstått att det vore fatalt att misslyckas med julfesten. Det hade nämligen hennes avskedade föregångare gjort. Och Risa har inte råd att bli avskedad. Hon vet att hon är i ett sent ärende och griper efter ett halmstrå. Hotellet har inte öppnat officiellt än men ordnar julfester för slutna sällskap. Detta heta tips har hon fått av en skattejurist som hon dejtat ett par gånger. Det visar sig att tipset inte var dåligt även om juristen var dålig att höra av sig efteråt.

Aaron McBain, som driver ett säkerhetsföretag, har händerna fulla. Hans uppdragsgivare, Lowell Craft, är en hårdförd businessman vars klättring till marknadsledare har skördat ett flertal offer bland konkurrenterna. Lowell Crafts ledarstil inom Craft Industries är tyvärr lika okänslig vilket har gjort honom illa omtyckt även av hans egna anställda. Nästan värre är det med den närmaste familjen. Hans enda son är rasande eftersom fadern har bjudit både sin fru och sin älskarinna till samma fest. Med tanke på allt detta är det knappt konstigt att Lowell Craft mordhotats ett flertal gånger och att han bestämt sig att utöka säkerheten ytterligare. Aaron McBain och hans personal hade för kvällen bara en uppgift: att hålla skurkarna borta när Craft Industries personal hade samlats till en gemensam julfest.

Men det går snett nästan från början. Objudna gäster dyker upp och Aaron följer efter dem till en övre våning i hotellet. Där träffar han Risa, som fortfarande tror att han är en skattejurist. Hon har blivit uppskrämd av ett par skurkar och gömt sig i damrummet. Risa är i fara, eftersom männen tar henne för någon annan. Aaron är dock bättre än de flesta skattejurister att hantera skurkar och han måste demonstrera sina färdigheter ett flertal gånger innan kvällen är slut. Detta är början på ett hektiskt dygn då den ena skräckfyllda stunden följer den andra.

Egentligen hade Aaron inte vela ljuga för Risa. Det var bara att hans jobb inte gick ihop med kvinnor som hon, något som Aaron försöker förklara mellan slagsmålen och sjukhusbesöken. Deras samtal var trevligt invävda i den intrigen.

Boken innhöll inte gastkramande spänning med det var action från början till slut. Det är trevligt att HelenKay Dimons hjältar inte bara är hårda actionfigurer, hon har faktiskt lyckats att beskriva huvudpersonerna som människor av kött och blod. Slagsmålen och våldet känns verkliga, likaså smärtan och de fysiska skadorna. Berättelsen hade också flera vältecknade sidokaraktärer som bidrog till att göra berättelsen levande.

Den engelska e-boken som jag läst, har getts ut av förlaget Mills & Boon och tillhör en serie som heter Intrigue. Romanceböcker som ges ut i serier av förlag som Mill & Boon eller Harlequin kallas för kategoriromance. Med det menas att böckerna i samma ”kategori” eller serie handlar om samma typ av miljöer (Harlequins Läkarromaner), tidsperioder (Harlequin Historisk) eller platser (Harlequin American Romance). Böckerna i de olika ”kategorierna” beskriver också närheten mellan huvudpersonerna enligt en föreskriven modell. Till exempel en läsare som föredrar hetare beskrivningar av sex kan välja en bok från Harlequins Blaze-serie i stället för Harlequin Heartwarming. Just den här serien lovar läsarna lika mycket action och spänning som romantik, vilket stämmer väl åtminstone i den här boken. Kategoriromance anses ofta mer ”lättviktig” litteratur än annan typ av romance, men Dimons Switched visar att även den kan var klart läsvärd.

Lämna en kommentar