Cathy Maxwell: Because of You

Because_of_You_183

Amerikanskan Cathy Maxwell har skrivit romance i sedan 1991 och hittills har det blivit 31 böcker och hon har även medverkat i fyra olika antologier. Händelserna i hennes böcker är förlagda till England eller till Skottland och äger rum under regency-perioden. Den räknas börja i slutet på 1700-talet och pågå till 1837 då drottning Victoria steg till tronen och den viktorianska perioden tog sin början. Detta är åren efter den franska revolutionen och före industrialismen. Vi har lämnat de pudrade perukerna och konstfullt placerade moucherna och modet har blivit ledigare. Midjan i kvinnornas klänningar har klättrat upp under bysten, denna skärning kallar vi idag för empire. Tänk på Jane Austen eller Napoleon Bonaparte. Klasskillnaderna var stora och naturligtvis även skillnaderna mellan könen. Kvinnorna hade sällan rätt att ärva och äktenskapen arrangerades för att försäkra deras försörjning och inte minst för att skaffa familjen en arvinge. Samtidigt hade romantiken inom litteraturen och konsten börjat göra sig gällande. Lord Byrons dikter var hett sprängstoff och känslofyllda berättelser om spöken och övernaturliga väsen gavs ut. Individens lycka pressades hårt av samhällets konventioner. Kvinnor och män som under dessa förhållanden kämpar för sin kärlek och för sina känslor gör naturligtvis denna period extra intressant att beskriva.

Händelserna i Cathy Maxwells Because of You utspelar sig de första åren av 1800-talet. I Sproule, en liten by i Skottland, bor kyrkoherdens dotter Samantha Northrup ensam kvar på prästgården efter att båda hennes föräldrar har dött. Sorgeåret efter pappan har tagit slut och byborna förväntar sig att hon flyttar från huset där hon bott hela sitt liv. Hon har erbjudits att dela ett litet hus med två äldre ogifta systrar, men ett liv som deras tjänarinna lockar inte Samantha. Men har hon något val, med tanke på att Samantha redan är 26 år och ingen friare finns i sikte. Allt ändras dock en vinternatt då en mörk främling knackar våldsamt på prästgårdens dörr och kräver nycklarna till Ayleboroughs familjegrav som finns i anslutning till kyrkan. Samantha tvingas att överlämna nycklarna men smyger efter främlingen till gravkammaren. Samantha hör hans hånfulla skratt eka i stenbyggnaden när han betraktar graven av lord Ayleboroughs yngsta son.

Sedan gammalt har kyrkoherden och hans familj skyddat familjen Ayleboroughs gravvalv. Nu stiger Samantha fram och försöker få mannen att lämna platsen. Han vill dock veta vem den yngsta lord Ayleborough var och vad man ansåg om honom på bygden. Av Samantha får han höra berättelsen om en rumlare och suput, en loser som gått döden till mötes på ett stormigt hav.

Det är uppenbart att främlingen inte tänker bli långvarig gäst på trakten, men han tar sig till värdshuset och anstränger sig att skaffa sig en rejäl fylla för resten av natten. Nästa morgon är han inte bara bakfull utan också dödligt sjuk i influensa. Samantha som är ortens enda sjukvårdskunniga person, om än obetald, kallas till värdshuset. Influensan har redan härjat i området med dödliga följder och den samlade skaran rättrådiga medborgare vill skicka mannen med nästa bästa vagn till en säker död.

Den godhjärtade Samantha vill inte ha mannens död på sitt samvete och lovar att om hon får mat att äta och kol till spisen ta hand om främlingen som ingen vill veta av. Hon måste dock installera honom hemma hos sig själv och på grund av smittorisken vill ingen annan bybo hjälpa henne. Flera dagar svävar han mellan liv och död. Hans uppvaknande blir en dramatisk händelse eftersom det sker samtidigt som byns sladdertackor dricker te i Samanthas kök. Läs boken. Endast en sak kan rädda situationen: Mannen måste gifta sig med Samantha för att rädda hennes rykte.

Naturligtvis vill inte Samantha höra talas om saken. När jag funderar på hennes andra alternativ är jag inte förvånad att hon till slut accepterar ett giftermål med en förkrossande snygg främling som dessutom verkar vara både välbeställd och välutrustad på alla sätt. Bröllopsnatten blir inte heller till besvikelse; hennes nya make visar sig vara både en hänsynsfull och uthållig älskare som vet hur han ska hantera en oskuld även om han aldrig råkat på en förut.

Den riktiga överraskningen kommer först dagen därpå. Familjen Ayleboroughs överhuvud råkar på en genomresa komma till värdshuset. Där träffar han sin förmodade förolyckade yngre bror, som vistas i trakten under ett falskt namn. Uppenbarligen har den nyblivna maken en del att förklara.

Spännande, eller hur? Samantha måste följa med till London, möta resten av familjen och beskåda den enorma lyxen som en förmögen familj unnade sig. För hennes makes del är återföreningen med familjen inte önskvärd och därför inte heller enkel. Samantha som äger bara två dräkter, en kappa och ett högst osexig nattlinne är osäker hur hennes skotska accent och lantliga vanor uppfattas i de nobla kretsarna. Men framför allt handlar boken om de växlande och växande känslorna mellan de nygifta. Den yngre lorden av Ayleborough, Samanthas man, är en hetlevrad man med stor integritet men Samantha har naturligtvis nyckeln till hans hjärta.

Jag läste boken som en engelskspråkig e-bok som jag laddade ner från Bokus för 20 kr. Underhållning klart värd de tjugo kronorna. Det var lätt att följa språket även om det var mer ”gammaldags” färgat. Jag antar att författaren använder tidstypiska uttryck, men det var inget som störde min läsning. Vad som däremot stör mig något är när författaren skriver om moderna företeelser under regencys täckmantel. Men detta hör till genren, vill jag ha realism, läser jag en annan bok.

Ibland tyckte jag att miljöbeskrivningen var tunn, till exempel nämndes det ett antal yrken i byn (värdshusägare, smed, kyrkoherde) men var det jordbruk som var huvudnäringen? Husens interiörer och exteriörer var vagt beskrivna och jag fick fylla på med min egen fantasi som inte kändes så behjälplig eftersom jag vet så lite om tidsperioden. Det sades att Samantha var för beläst för att män skulle bli intresserade av henne. Jag skulle gärna velat veta, hur hon hade skaffat sig sin utbildning. Det antyddes att hennes far, kyrkoherden, hade lärt upp henne. Hon var bibelkunnig och hade även gått i lära hos lokalt kända läkare. Lite mer kunskap om detta hade hjälpt för att förstå hennes personlighet bättre.

Som regency romance fungerar boken utmärkt. Bra balans mellan huvudpersonerna och starka karaktärer som driver berättelsen vidare. Sidokaraktärerna hade kunna var mer mångfacetterade.

Annonser
Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: